Stor SMV-sejr i kampen for fair betalingsfrister

Er det fair, at mange små og mellemstore virksomheder skal vente både 60, 90 og 120 dage for at få betaling for deres arbejde? At de små, på den måde, agerer gratis kassekredit for de store? At de små, på den måde, agerer gratis kassekredit for de store?

Stor europæisk sejr i kampen for fair betalingsfrister

Nej, det er naturligvis slet ikke fair!

Men ikke desto mindre er det virkeligheden for mange danske SMV’er, som er tvunget til lange betalingsfrister – ofte af frygt for at miste de store virksomheder som kunder.

Derfor har vi i SMVdanmark længe kæmpet for at få indført et lovbestemt loft for betalingsfrister på max 30 dage. Det er ikke nogen hemmelighed, at det er en kamp, hvor vi er oppe imod tunge interesser fra bl.a. Dansk Industri og Dansk Erhverv, som aktivt lobbyer imod lovgivning – og for at opretholde status quo til gavn for deres store medlemmer.

Tirsdag kunne vi på SMV-holdet notere os en stor europæisk sejr i den kamp!

Her stemte et overvældende flertal af Europa-Parlamentets medlemmer nemlig for et forslag om en fælleseuropæisk betalingsfrist på maksimalt 30 dage, for handelsaftaler mellem virksomheder i EU. For visse varegrupper dog op til 90 dage. 459 stemte for, 96 stemte imod. Langt de fleste danske europaparlamentarikere stemte også for. Tak for det!

Sene betalinger giver EU's små og mellemstore virksomheder et indtægtstab, der samlet svarer til Finlands bruttonationalprodukt! Så vil man gøre alvor af skåltalerne om at skabe bedre vilkår for SMV’erne, så giver det da også kun mening at sætte ind her. Men det betyder bestemt ikke at denne slags resultater kan tages for givet. Tværtimod.

Der er stadig også et stykke vej igennem EU-møllen, før forslaget potentielt kan blive til virkelighed. Der sker næppe noget på denne side af valget til Europa-Parlamentet til juni. Derefter venter en længere proces, hvor både det nye parlament, en ny kommission og ministerrådet skal involveres. Kommer vi igennem her, så skal vi til sidst nok også slås om den danske implementering.

Tirsdagens afstemning var altså et stort skridt i den rigtige retning. Virkelig! Men kampen for fair betalingsfrister for de små og mellemstore virksomheder fortsætter. Og jeg glæder mig til at kæmpe den med jer!